Dobro je znati Share

1.Šta je to Work and Travel program?
Work and Travel je program kulturne razmjene studenata u S.A.D. koji omogućava studentima iz cijelog svijeta da tokom ljetnih mjeseci rade,žive i putuju po Americi.

2.Ko sve može učestvovati u programu?
U programu mogu učestvovati svi redovni studenti do 27 godina starosti, pod uslovom da imaju upisanu tekuću akademsku godinu 2022/2023.


3ta je to američki SPONZOR?
Američki sponzor je specijalizovana agencija koja ima dozvolu od U.S. STATE DEPARTMENT-a za izdavanje obrazca DS-2019 i verifikaciju poslova na Work and Travel-u. Uz to Sponzor je odgovoran za sve studente čim dođu u S.A.D. oni pružaju potporu u vezi posla, smještaja i zdrastvenog osiguranja.

4.Koje vrste poslova su dozovoljene u W&T?
Svi poslovi koji su sezonskog karaktera kao sto su konobarisanje, rad u hotelima, aqva parkovima itd.

5.Koja mjesta u S.A.D.-u su dozovljena za W&T program?
Sva mjesta koja imaju potrebe za sezonskim radnicima, većina studenata koja učestvuje u programu odlaze na istočnu obalu S.A.D.-a i u unutrašnjost gdje su veliki nacionalni parkovi. Veliki gradovi kao New York City,Chicago,Los Aangeles. ne mogu se verifikovati jer nisu turističko-sezonska mjesta a i smještaj u velikim gradovima je jako skup.

6.Koliko traje program i koliko dugo mogu raditi i putovati?
W&T program traje do 4 mjeseca, gdje student preuzima obavezu minimalno raditi 2 mjeseca a najduže 4 mjeseca. Turistički dio programa moze trajati maksimalno 30 dana.

7.Šta je to Job Offer?
Job Offer ili radna ponuda je dokument koji poslodavac ispunjava studentu gdje navodi sve informacije o poslu, satnici, vremenu rada i poziciji na kojoj će student raditi. Job Offer je neophodan kako bih student uspješno prošao verifikaciju kod SPONZOR-a.

8.Šta je to verifikacija?
Verifikacija je proces u kojem vas odabrani američki SPONZOR odobrava vaš Job Offer odnosno poslodavca i posao. Da bih Job Offer i poslodavac uspješno prošli verifikaciju moraju zadovoljiti uslove sezonskog posla i pravila J1 programa. Proces verifikacije traje uobičajeno do 3 nedelje. Nakon verifikacije izdaje se DS 2019.
 
9.Šta je to DS-2019?
DS 2019 ili radna dozvola je dokument koji studentima daje  pravo ulaska, rada i putovanja po S.A.D.-u. To je najvažniji dokument u programu za čije je izdavanje zadužen SPONZOR nakon uspješne verifikacije posla. Bez DS 2019 student ne može pristupiti razgovoru za VISA-u.Za verifikaciju Job Offera i izdavanje DS-2019 zadužen je isključivo američki SPONZOR.

10.Koju VISA-u dobijamo?
Svi studenti koji učestvuju u W&T programu apliciraju za J1 Non Immigrant VISA-u koja im omogužava legalni rad i putovanje po S.A.D.-u.

11.Šta je to SEVIS i zašto ga moramo plaćati?
SEVIS je imigraciona baza podataka američkog State departmenta u kojoj se evidentiraju i prate svi učesnici W&T programa. Bez plaćene naknade za SEVIS studenti ne mogu pristupiti razgovoru za vizu.
12.Da li smo zdrastveno osigurani u S.A.D-u ?
Svim Vikingovim studentima zdrastveno osiguranje je uključeno u cijenu programa bili na SELF ili PREMIUM opciji bez skrivenih troškova.

13.Šta ako mi odbiju VISA-u ili želim odustati od programa?
Vaš VIKING jedini u Crnoj Gori nudi mogućnost osiguranja u slućaju odbijanja vise-e od strane američke ambasade gdje vam se vraća sav uplaćeni iznos. Isto tako nudimo osiguranja gdje u svakom trenu možete odustati od programa a da vam se vrati sav uplaćeni iznos.

14.Šta je uključeno u cijenu kod PREMIUM PLACEMENT-a?
Za razliku od drugih agencija u Viking-u u cijenu vam je uključena radna ponuda, osigurani smjestaj i zdrastveno osiguranje.

15.Da li plaćam porez u S.A.D-u i možemo li dobiti povraćaj istog?
Svi učesnici W&T programa plaćaju porez za vrijeme radnog perioda. Jednom kad se vratite Vaš Viking vam pruža uslugu MAX TAX refunda odnosno povraćaj poreza Federala i State.
16.Kako rezervišemo let za S.A.D.?
Vaš Viking vas i tu pokriva, sve karte se uzimaju preko naše agencije gdje u saradnji s najvećim avio kompanijama (Turkish Airlines, Air France, KLM,Delta) uz regularne karte nudimo i W&T tarife karata koje vam uključuju jednu besplatnu promjenu i povraćaj uplaćenih sredstava u slučaju odbijene VISA-e.

17.Kome se mogu obratiti ako imam problem za vrijeme W&T?
Dok ste na W&T programu u Americi za vas je odgovorna vaša Sponzorka američka agencija koja vam je izdala vas DS-2019  oni su tu da vam pomognu ako bi ste slučajno imali bilo kakvih problema sa poslom,smještajem ili zdrastvenih problema. Uz to Vas Viking je uvijek dostupan da vam pomogne čak i kad niste u Crnoj Gori.


  SSN

Apply Online Now!


Top Offers 58 Offers | See all